Oorsprong van vanille

Vanille is een tropische klimorchidee en de donkerbruine vanille bonen zoals wij die kennen is afkomstig van de gedroogde vruchten (peulen) van de orchidee Vanilla Planifolia.
Er zijn 3 belangrijke soorten orchideeën die vanille produceren.

  • Vanilla planifolia (ook wel Vanilla fragrans genoemd),
  • Vanilla tahitensis
  • Vanilla pompona

Vanilla planifolia is de oorspronkelijke vanilleplant uit Mexico, maar wordt tegenwoordig geteeld in Oeganda, Madagaskar, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea.
Vanilla planifolia (ook wel Bourbon vanille genoemd) is de meest geproduceerde soort vanille ter wereld, voor het eerst gebruikt door de Azteken in Mexico om cacao op smaak te brengen en het heeft meer dan 200 bestanddelen, vol met verbazingwekkende smaak en aroma complexiteit, en wordt beschouwd als een delicatesse onder koks, bakkers, en cosmetica fabrikanten

Oeganda, "de parel van Afrika"

Oeganda heeft de bijnaam de parel van Afrika, en met reden, de leemachtige grond en het warme tropische klimaat zorgen voor unieke en perfecte omstandigheden om de meest smaakvolle vanille te kweken.


Omgeven door het Victoriameer, het Rwenzori gebergte en de Virunga vulkanen, is er geen mooiere plek of beter uitgerust om vanille te verbouwen.


In Oeganda wordt vanille vooral geteeld door matooke-bananen boeren die extra bomen planten zoals Jatropha curcas als klimboom voor de vanille klimplanten.


Vanille groeit het best onder een goede schaduw en de matooke bananenplantages bieden de perfecte grond en groeiomstandigheden.

Biodiversiteit en natuurvriendelijke landbouw

Vanille is een overblijvend gewas dat oorspronkelijk in bossen werd aangestoffen, zich slingerend rond bomen. Het groeit het best in een regeneratief landbouwsysteem zoals mengteelt of bos-landbouw (agroforestry), omdat het gewas zowel schaduw als ook steun nodig. De plant klimt op stammen van verschillende gewassen zoals bananen, cacao of bomen.

Gourmet

Onze vanillebonen zijn regeneratief geteeld en ambachtelijk behandeld in Oeganda. Oegandese vanille heeft een zoete chocoladeachtige smaak, en het natuurlijk hoge vanillinegehalte maakt universele toepassingen mogelijk, voor bakken, in ijs, snoepgoed en nog veel meer.
Grade A vanillebonen - met de hand geselecteerd en met fijnebehandeling, verpakt in hersluitbare en luchtdichte zakjes voor versheid. Deze hoogwaardige vanillestokjes wegen tussen de 5-7 gram, zijn mollig, olieachtig, zwart/donkerbruin, 25-30% vochtig

Gebruik de hele boon

De hele boon is vol van smaak en kan worden gebruikt. De vanilline is het meest geconcentreerd in de peulen kaviaar. Snijd de vanilleboon verticaal door en schraap de kaviaar eruit, die u vervolgens kunt toevoegen aan uw dessert, ijs of andere smaakvolle creaties.
De resterende schil van de boon is ook vol van smaak, u kunt het drogen om vanillepoeder te maken, mengen met fijne suiker om vanillesuiker te maken of gebruiken om vanille-extract te maken.

Ethisch ingekocht & geprijsd

Rechtstreeks ingekocht en geteeld door lokale boeren in Oeganda. Wij kiezen voor de snelste route van Oegandese boerderijen naar Europa. De vanille komt van onze boerderij en van lokale boeren waarmee we samenwerken. Kortste aanvoerketen.