Over ons

vanillapoint the point for fresh vanilla beans
DE HERKOMST VAN VANILLE
Vanille is een tropische klim-orchidee. De bruine vanillestokjes zoals je die wellicht kent, zijn gedroogde vruchten (peulen) van de bloem van de Vanilla Planifolia.

Er zijn drie typen planten die vanille produceren:

-Vanilla planifolia (ook Vanilla fragrans genoemd)
-Vanilla tahitensis
-Vanilla pompona


Vanilla planifolia is de oorspronkelijke vanilleplant afkomstig uit Mexico, maar vandaag de dag ook gecultiveerd in Madagascar, Indonesië en Papua New Guinea.

Vanilla planifolia (ook wel Bourbon vanille genoemd) is de meest voorkomende soort vanille ter wereld. Oorspronkelijk gebruikt door de Azteken in Mexico om cacao mee op smaak te brengen. Vanille heeft meer dan 200 organische verbindingen die smaak en aroma's bevatten en wordt door chefs en bakkers als delicatesse gezien. De geur wordt ook veel gebruikt in cosmetica.
Vanille uit Oeganda?
Oeganda, “De parel van Afrika”

Oeganda wordt ook wel de parel van Afrika genoemd. En met een goede reden. De leemachtige aarde en het warme tropische klimaat zorgen voor perfecte omstandigheden om smaakvolle vanille te kweken.

Omgringd door het meer Victoria, de Rwenzori gebeten en de Virunga vulkanen, is er geen betere plek mooier of beter om prachtige vanille te laten groeien.

In Oeganda zijn het met name de matooke-bananen boeren die extra bomen, zoals de Jatropha Curcas als klimboom voor de vanilleranken laten groeien. Vanille groeit het beste onder goede schaduw en de Matokee bananen zorgen voor de perfecte groei omstandigheden

Regenerative vanilla farming
 vanillapoint the point for fresh vanilla beans
Biodiversiteit & verbouwen in harmonie met de natuur

Vanille groeit het beste in regeneratieve systemen, waar het kan klimmen op andere bomen. Daarom kan vanille super goed verbouwd worden in combinatie met bijvoorbeeld bananen, cacao of andere gewassen waar de planten tegenop kunnen klimmen.

Panna Cotta met vanille

Gourmet Bourbon Vanille

Vanille uit Oeganda heeft een zoete, chocolade-achtige smaak en bevat van nature veel vanilline. Hierdoor is deze vanille super geschikt om te gebruiken in gebak, ijs en patisserie.

De vanille is van de hoogste graad: Grade A en wordt met de hand geselecteerd. We verpakken ze in hervulbare luchtdichte zakjes zodat ze optimaal vers blijven. De vanillestokjes wegen tussen de 5-6 gram per stuk. Ze bevatten veel aromatische oliën, zijn zwart of donkerbruin en bevatten 25-30% vochtigheid.

vanille uit Oeganda

Eerlijk verbouwd en verhandeld

Onze vanille wordt op regeneratieve wijze verbouwd en op ambachtelijke wijze gedroogd op de plantage in Oeganda.

We hebben partnerships met lokale boeren en kunnen de vanille via de kortst mogelijke route naar Europa halen. We werken nauw samen met onze boeren. Zij krijgen een eerlijk inkomen en jij krijgt vanille van de beste kwaliteit.

Hele vanillestokjes

Vanillestokjes zitten vol aroma. De meeste smaak zit in de vanilline, die sterk geconcentreerd is in de vanillemerg. Snijd de stokjes verticaal open om het merg eruit te schrapen.

De peul die overblijft zit ook nog vol met aroma en kan gebruikt worden om vanillepoeder van te maken (hiervoor moet je de boon eerst drogen). Of gebruik de boon om vanillesuiker of vanille extract mee te maken. Lees hier meer over in deze blog.