Zelf vanillepasta maken: Een eenvoudige handleiding

Vanillepasta voegt een diepe, rijke smaak toe aan allerlei gerechten, van desserts tot sauzen en zelfs drankjes. Maar wist je dat je vanillepasta ook gemakkelijk thuis kunt maken? In deze blogpost leer je stap voor stap hoe je zelf heerlijke vanillepasta kunt maken en kun je genieten van de onweerstaanbare smaak van verse vanille in al je favoriete recepten.

Na gebruik van vanille gooi je het stokje natuurlijk niet weg. Je kunt er prima vanille extract of vanillesuiker mee maken. Maar op een gegeven moment zijn de restanten van de stokjes daarin ook wel uitgewerkt. Toch hoef je de gebruikte vanillestokjes dan niet weg te doen, want ook hier zit nog zeker smaak en aroma aan. Maak er vanillepasta van, zodat je echt de hele vanillepeul gebruikt.

Als je vanillepasta koopt dan is dat duur, je betaalt al gauw tussen de €15 en €20 voor een flesje van circa 60 ml. Vaak worden er ook nog eens toevoegingen aan toegevoegd, zoals vanille-extract en verdikkingsmiddel. 

Reden genoeg om zelf vanillepasta te maken! En eenmaal geproefd wil je niet meer anders. Hier lees je hoe je dit eenvoudig zelf kunt maken met wat suiker, water en glucose.

Ingrediënten:

  • Restanten vanillestokjes van ongeveer 5-8 vanillestokjes
  • 100 gr suiker
  • 100 gr water
  • 1 tl glucose

Bereidingswijze:

  1. Snij de vanillestokjes in kleine stukjes en doe ze met de suiker in een hakmolen (van de staafmixer) en mix het geheel fijn.
  2. Doe deze vanillesuiker met het water en de glucose in een steelpan en breng aan de kook.
  3. Laat dit 15 minuten op een laag vuur inkoken en laat iets afkoelen.
  4. Doe het daarna nogmaals in de hakmolen en pureer dit volledig.
  5. Bewaar in een gesteriliseerde pot.

Indien de vanillepasta na een tijdje iets te stevig is voor gebruik, kun je het iets verwarmen door het potje in een pan met warm water te leggen.

Door zelf vanillepasta te maken, kun je genieten van de pure, intense smaak van verse vanille in al je favoriete gerechten. Probeer het eens uit en laat je verrassen door de heerlijke resultaten!


Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.