Wie wij zijn...

Wij zijn VanillaPoint

Wij verwennen jouw smaakpapillen en maken het leven van onze boeren een beetje beter. Dit doen we door vanille van de hoogste kwaliteit direct van plantages in Oeganda naar Europa te importeren.

Godfrey Kiwumulo Founder VanillaPoint
vanillapoint the point for fresh vanilla beans
Maak kennis met de oprichter
“Het is mijn persoonlijke missie om de manier waarop de boeren de agri-business ervaren te veranderen.”

Godfrey Kiwumulo startte met VanillaPoint om een bijdrage te kunnen leveren aan zijn boerenfamilie thuis. Hij verhuisde voor zijn gezin naar Nederland, maar weet als geen ander hoe rijk de aarde in Oeganda is en met welke uitdagingen de lokale boeren te maken hebben.

Hij zag hoe groot de vraag in Nederland was naar vanille van goede kwaliteit en startte zijn avontuur met VanillaPoint.

Over het algemeen hebben boeren te veel te maken met tussenhandelaren die druk op de prijzen leggen. Boeren zijn niet meer dan een foto die gebruikt worden voor green-washing. Echt contact met de boer is er nauwelijks.

"Daar wil ik verandering in brengen door hard te strijden voor eerlijke prijzen, waardoor boeren zo duurzaam mogelijk kunnen werken. We kopen de beste kwaliteit vanille, en ik nodig u uit om van onze Oegandese vanille te genieten en daardoor bij te dragen aan een beter voedselmodel dat goede landbouwpraktijken, kwaliteitsproducten en een fatsoenlijk inkomen voor boeren mogelijk maakt."

Sinds juni 2023 is VanillaPoint een partnership. Mohammed Hessani zorgt voor de financiën en juridische zaken, Arne Doonebal (die eerder 7 jaar in Oeganda woonde en werkte) focust zich op marketing en sales. De nieuwste aanwinst voor het team is Gijsbert Veltman

NATURE-POSITIVE FARMING

Regeneratieve landbouw en een eerlijke prijs voor de boeren.

Onze vanille komt van plantagees waar ze werken met tussenteelt. Dat betekent dat de vanille groeit tussen andere gewassen, zoals bananen en koffie. De boeren zijn hierdoor minder afhankelijk van een bepaald gewas, maar ook de natuur wordt hier blij van.

Bananenplanten zorgen voor de perfecte schaduwcondities voor vanille. De boeren eten de bananen vaak zelf en hebben zo dus altijd een verse aanvoer van fruit om hun familie mee te voeden. Regeneratieve landbouwmethodes zijn een van de meest duurzame manieren van landbouw, omdat de aarde hiermee super gezond blijft en er optimaal gebruik gemaakt wordt van beschikbare waterbronnen. De biodiversiteit wordt gewaarborgd, wat eigenlijk betekent dat het systeem zichzelf in stand kan houden zonder ingrijpen van chemicaliën of pesticiden.

De grootste uitdagingen hebben de vanilleboeren met de schommelingen van de marktprijs. Grote bedrijven bepalen de prijs en drukken deze waar mogelijk. Daarom betalen wij de boeren waar we mee werken altijd een eerlijke prijs. Een prijs die boven het gemiddelde van de markt ligt.

Ons business model gaat verder dan een zoektocht naar vanille van de beste kwaliteit. We vinden de sociale impact die we maken minstens net zo belangrijk.

VanillaPoint co-owner
Vanilla plantation in Uganda
 vanillapoint the point for fresh vanilla beans
ONZE WAARDEN EN PRINCIPES

Boeren die met een lach door het leven kunnen gaan & jouw smaakpapillen een feestje laten vieren

Vanille uit Oeganda is een fantastisch product. Dankzij het klimaat, is Oeganda een van de weinige landen die in staat is om tot twee vanille oogsten per jaar te produceren. Hierdoor zijn er het hele jaar door verse vanillepeulen verkrijgbaar!

De vanille wordt direct voor oord in Oeganda verwerkt. We hebben een eigen plantage en werken nauw samen met andere boeren uit de omgeving. We werken samen aan één doel: het verbouwen van premium vanille.

Onze keten is een 'shared-value' supply chain, 100% traceerbaar en volledig transparant. Ons doel is om steeds meer boeren aan steeds meer consumenten te verbinden, zodat meer boeren een beter leven krijgen en meer consumenten kunnen genieten van de fantastische smaak van Oegandese vanille.

VAN BOERDERIJ NAAR JE SMAAKPUNTEN

VanillaPoint, fresh vanilla, directly from Uganda, high quality vanilla beans
cured vanilla beans
Godfrey Kiwumulo founder of vanilla point